Welcome to Archdais
 OR 
Already a member? Login here
Welcome to Archdais
 OR 
Not a member, yet? Register here

Floating Walls

250 views

Bengaluru Urban, Karnataka, India

Project submitted by
Project Description
Nestled in the heart of a bustling metropolis, this residence provides a much-needed escape from city life. The plot is situated in a densely populated area, and the challenge was to create an intimate space within the chaos. The client's brief called for a simple and spacious Vaastu-compliant house for a family of five. An introverted open plan design was adopted to ensure seamless flow of spaces and connectivity between the floors. The building program is spread across three floors and consists of a parking area, formal and informal living areas, an open kitchen and dining, five bedrooms, a study, and a semi-open terrace with a kitchenette. The two courtyards have been strategically designed with skylights to bring in maximum light. Upon entering the house, one is greeted by a 4-inch thick Sadahalli stone slab over a koi fish pond and large granite steps. The traditional load-bearing and counterweight system has been used in the screen wall by cantilevering a 2-inch thick Sadahalli slab, creating a dramatic impact at the entrance. Clear glass has been used in the formal and informal areas to establish a connection with the outside. The central dining space is surrounded by courts on both sides, providing a tranquil ambience. Inspired by the Japanese art form of Origami, the captivating metal staircase in the southern court is cantilevered from a suspended wall, creating a unique experience and sense of lightness within the house. The northern court brings in abundant natural light and provides a visual connection between the floors, creating a refreshing ambience. The artfully designed puja, canopied by a temple tree, sits as a distinctive sculpture in this court. A transparent layer of glass has been introduced to bring in light to the rooms overlooking the courtyards, and it has been furnished with fabric panels that provide flexibility of usage to the inhabitants. The interiors are kept simple and blend smoothly with the architectural elements. Natural textures of wood and exposed concrete, along with neutral color palettes with accents of olive green, navy blue, crimson red, and burnt orange, create elegant spaces that exemplify a well-designed urban home. The exterior surfaces are a blend of clean white walls, timber, and glass. Staggered slits have been deliberately positioned throughout the building at unconventional heights to allow light and maximum views of the outside without compromising privacy. The striking inclined wall at the front elevates the overall massing and adds a sense of dynamism to the building. The house is a display of intertwined indoor and outdoor spaces, designed to filter in ample natural light and ventilation while ensuring a comfortable living environment. It is unique to its site and enhances the quality of living through its well-designed spaces, materials, techniques, craftsmanship, and personalized detailing. The slits and openings in the building create an illusion of levitating masses, hence the name "Floating Walls."
Project Information

Project Details

feather-calendar.svg

Start Date :

Mar 2019

feather-calendar.svg

Plot area :

3000 Sq.ft

feather-calendar.svg

Built up area :

4500 Sq.ft

feather-calendar.svg

Map Link :

Bengaluru Urban, Karnataka, India

feather-calendar.svg

Budget :

10750000 INR

In Collaboration with

feather-calendar.svg

Firm :

Crest Architects.

feather-calendar.svg

Team :

feather-calendar.svg

Clients :

Mr Chandrashekhar Reddy.

feather-calendar.svg

Consultants :

S.

Built

Completed

Credits
Photography Credits

Shamanth Patil

Material & Products used

Discover the materials and products used in this project to elevate your own designs.

Product name

Wood

Product Code

Not Defiend

Century Ply

Drawings & Images
project/images/JmHHa2wN0o2oGOzujzp2Rk5tYRbYGXcRSggteDVo.jpg
project/images/NPbbkLuCw4r9rZNcNn0j6YL49RCs0t7TmfzAwUGE.jpg
project/images/wvWUS5LcnCxqB8cyATTpLUD75yqXcTghSNwWK4VR.jpg
project/images/A7DiDguW1GbZkCDoU50VkIKmkvDQlPrvoZD5JI8w.jpg
project/images/0vBFf1MnFqRBCSKxRVPsWMYa0hPF9uNuv20b1mcN.jpg
project/images/HKFdu33VdhH99I4hH0oPplHUQII60LPxuw6jiHrR.jpg
project/images/RF2naud611S0myZKW612VANLctyeiHQQZ4O7Z8EI.jpg
project/images/771N8KXua4pZWWvr1aHv5dEwzNr3DSY8UliLulRs.jpg
project/images/OzyMkRnvK16oYq4MRwRB4uzuCRDQp2GSP6rwlX2Z.jpg
project/images/aWJrMCplO7JkfWCGlfaaDmIReVeI4HU9mutIqfAW.jpg
project/images/NqSLAuKufHUFj9OWqBzY3jWDgeIMOH81vYm3exj0.jpg
project/images/beDNpDM0wKtvjarfZhayF93iCf21ve1qeH33j8m9.jpg
project/images/7HSnLaKqoKUpDS9NgcbQVCin1frsO6S4WyWxUeSc.jpg
project/images/6yHy6Gu9f8i4jsInyqFu70BznrUcuBP38lF8RbZI.jpg
project/images/7CJGhsZJobEXlua76htQbFmo9t5FWHpgBH3aczXu.jpg
project/images/QMjyXPpjC0fgoFhFHPYs164saP9ILkrLRVDmSksL.jpg
project/images/pAdAr68fhTLNtYJFr3ANKxQeprBomuxmY6rJ6jVb.jpg
project/images/NuCQURhwRLGHB3fDY0NXHJj8YABo7KaOv7fc5zJ6.jpg
project/images/Rg9B9xbXu9vDC9hbY2ne1nwADq66XmtAWzVgINFU.jpg
project/images/436JGBmyw2th8jwCYlYR3MLjx3Qw4cJYiQMtSwVQ.jpg
project/images/50mJ6ZsGqjB0pZxMuFTXKWBGf1pPUhNUcDwSeP1l.jpg
project/images/iSz2GKwsZyQZNFOriTDTjyiEtFYgACH2DTy47B2Y.jpg
project/images/u1Uf5VALmHsbRrB1RnaPUDO7z1DhQAtXhUhVpiaj.jpg
project/images/NewAaVUTOFTgB5BNwyZioJu6TnXLzk79bvCRiYOo.jpg
Keywords

Published on : 14 Jan 2023

Report Project